Descriere
Consultanta pentru donatorii si finantatorii proiectelor
1. Care este diferenta dintre donator si finantator?
In esenta, amandoi fac acelasi lucru: sprijina, ajuta cu bani un proiect pe care il agreeaza si aleg sa-l finanteze cu o suma de bani. Diferentele apar atunci cand vedem destinatia banilor; astfel, daca vorbim de sustinerea oricarui proiect social (cauze umanitare, protectia animalelor, mediu, arta etc) avem de-a face cu o donatie. Scopul donatorului este identic cu cel al initiatorului, si anume act de caritate, deci nu se solicita si nu se urmareste obtinerea de profit.
Lucrurile se schimba atunci cand vorbim despre afaceri, scopul comun al initiatorului si al celui care ajuta cu bani proiectul fiind profitul. In aceasta situatie avem de-a face cu un finantator al proiectului (ii putem spune si investitor), care face acest demers in scopul obtinerii unui avantaj. Avantajele oferite finantatorilor de proiecte de business sunt stabilite pentru fiecare proiect in parte de catre initiator, si pot consta in avantaje in natura -produse sau servicii oferite cu discount sau chiar gratuit finantatorilor, dobanda, rente fixe sau actiuni/dividende. Informatii si detalii folositoare referitoare la tipurile de avantaje oferite/solicitate de proiectele de business sunt oferite atat initiatorilor de proiecte cat si finantatorilor inscrisi in programul de afiliere “Stafeta Finantarii” prin intermediul e-book-ul “Arta de a oferi avantaje finantatorilor prin crowdfunding”.
2. De ce sa donez sau sa finantez proiecte prin intermediul unei platforme de crowdfunding?
Mai bine de 10 milioane de oameni din aproape toate tarile lumii au ales deja sa doneze sau sa finanteze proiecte prin intermediul celor peste 2000 de platforme de crowdfunding existente, din mai multe motive:
- usurinta cu care se pot identifica, in acelasi loc - cu un simplu click, un mare numar de proiecte ce cauta finantare; trebuie doar sa selectezi tipul de proiect dorit (business sau social), apoi categoria si subcategoria din care face parte proiectul, dupa care poti sa alegi proiectul favorit;
- toate proiectele prezente pe platforma sunt verificate inainte de a fi listate (verificarea identitatii initiatorului sau beneficiarului proiectului, precum si a realitatii proiectului);
- avantajele oferite finantatorilor sunt monitorizate de catre platforma, care in caz de nerespectare din partea initiatorului genereaza raspunderea contractuala a acestuia;
- in cazul finantarii proiectelor de business, acestea se concureaza intre ele in ceea ce priveste oferirea de avantaje finantatorilor;
- un alt avantaj al platformelor ce ofera o multitudine de proiecte in care sa investesti este tocmai oportunitatea de a face mai multe plasamente mici, in proiecte diferite, din domenii diferite, diminuand astfel la maxim riscul investitional.
3. De ce atat de multi oameni din toata lumea opteaza sa-si plaseze o parte din economii finantand diferite proiecte de business, in detrimentul sistemelor clasice de economisire/investire a banilor?
Raspunsul este simplu, si se obtine prin evaluarea rapida a alternativelor existente; astfel, plecand de la banalul depozit bancar, trecand prin titluri de stat, fonduri mutuale, si actiuni la bursa, rezultatele investitionale se gasesc in intervalul 3% - 12% pe an. Ei bine, finantand proiecte crowdfunding, se obtin frecvent avantaje in intervalul 20% - 50% pe an, si uneori chiar si mai mari! Exista deasemenea si tentatia reala de a urmari proiecte de StartUp cu un potential de crestere spectaculos, in special proiecte din IT si tehnologie - adica genul de StartUp care se poate transforma in Unicorn, facand ca investitia initiala sa se multiplice de zeci de ori.
4. Ce se intampla cu proiectele finantate care ofera avantaje pe termen mediu/lung, iar persoana care a finantat vrea sa-si retraga finantarea?
Solutia este simpla: se gaseste un inlocuitor, noul finantator beneficiind imediat de avantajele pe care le avea finantatorul initial.